Un dels autors que més exemplars dels seus llibres ha venut al nostre país (potser arriba al mig milió) és en Sebastià Sorribas, conegut per haver escrit fa mig segle “El Zoo d’en Pitus”, la seva creació més destacada. En Sorribas es va dedicar gairebé amb exclusivitat a la literatura infantil i juvenil on va consolidar un ben guanyat prestigi.

Però la seva naixença al barri Xino de Barcelona el va dur a escriure una ficció policíaca ambientada al lloc. Amb el títol de “Amb X de Xino”, publicat pòstumament el 2007, ens ofereix tres relats situats als inicis de la dècada dels 40, quan ningú deia “el Barri del Raval” i la misèria llastava el teixit humà que hi vivia.
En Sorribas escriu i descriu amb agilitat i precisió. Les històries es mouen; i les envolta l’olor, i el so, i la llum de la Barcelona de la immediata postguerra.
També podeu jugar, al mateix temps, a descobrir què hi ha d’autobiogràfic a les pàgines del llibre. I a descobrir, o recordar, paraules i frases. Per exemple: sabeu què era un ordinari ?
Arribareu al final i us quedarà una agradable sensació d’haver gaudit d’un bon llibre i de l’ofici d’un bon escriptor.

Però encara hi ha més coses.

Podeu completar la novel·la amb un llibre sobre el Xino de l’època, escrit pel mateix Sorribas; aquí no hi ha ficció. Tot és testimoni de primera mà d’un temps de gris record. Malauradament, no el tenim a Can Baratau; però el podeu trobar a d’altres biblioteques. Heus-lo ací:

Barri Xino : una crònica de postguerra. Barcelona : Base, 2008

Recomanació feta per en Dani Ramos