L’autora d’aquest llibre és la lleidatana Montserrat Canela, llicenciada en història. L’any 1985 va obtenir el Premi Joaquim Ruyra. Ha escrit llibres per adults com: Al final de l’abisme, El cercle d’Oroboros, entre d’altres i també per a infants com: Un pastís horrorós i Ioshi i la pluja.
Però apart de l’autora del text, cal destacar les il·lustracions d’aquest conte dutes a terme per Max. El seu veritable nom és Francesc Capdevila, és un artista català amb una extensa carrera que ha abordat pràcticament tots els camps de l’activitat gràfica: il·lustració, disseny i còmic. Val a dir que està considerat com una de les figures més importants del còmic europeu i un dels pocs clàssics que continua en actiu. Entre els seus personatges destaquen: Bardin, Gustavo o Peter Pank.
El conte que avui us presentem, Ioshi i la pluja, ha rebut el Premi de conte infantil de Sant Joan de Déu, que es convoca anualment amb la col·laboració de les editorials La Galera i Cercle de Lectors.
El conte explica la història d’un petit poble que porta per nom Ioshi. En aquest indret, arriben els núvols per quedar-se indefinidament, desapareix el sol. Us imagineu dies i dies sense sol, fet que passa a molts d’altres llocs i ciutats, com Londres però que mai havia passat en aquest petit poble. Sense sol cada dia, ja us podeu pensar com devien ser els dies de tristos, doncs el sol és vida… i van desaparéixer els bonics colors, que es van convertir en diferents tonalitats de grisos. Molts dels seus habitants van pensar en marxar d’Ioshi, però el ferrer del poble, en Xemor no està disposat a quedar-se de braços plegats ni rendir-se sense lluitar davant d’aquesta situació…
No es tracta d’un llibre o conte de petit format, sinó de tot el contrari, a més, té especial cura amb la maquetació dels textos i les il·lustracions. No sempre usa “la disposició tradicional” de text a les pàgines parelles i la il·lustració a les senars, sinó que juga en la seva disposició per destacar encara més la narració. La disponibilitat estètica del text reforça les paraules i el que s’explica, per exemple: si plou, les lletres es disposen en diagonal en la mateixa direcció que les gotes de pluja.
 
Canela,
Montserrat. Ioshi i la pluja. autoritat.
Barcelona: La Galera, 1999 (Veure’n la disponibilitat al catàleg).
Recomanació feta per Marta Huguet