Aquí tens una destacable mostra d’aquest gènere, relativament nou, que li diuen novel·la gràfica, en la qual l’autor no crea a força de posar una paraula darrera l’altra, si no amb el procediment i la tècnica del còmic, en col·laboració amb un dibuixant. En podríem dir narrativa dibuixada, la majoria de vegades amb notables nivells de qualitat. Fins i tot un reconegut autor com en Paul Auster ha participat en l’adaptació a novel·la gràfica de la primera part de la seva Trilogia de Nova York

La novel·la gràfica ha anat guanyant terreny i prestigi literari, però ha hagut de lluitar amb el concepte, encara massa estès, de que el còmic és un gènere menor.

La història de “El arte de volar” és d’Antonio Altarriba, i els dibuixos de Kim (Joaquim Aubert). El motor generador de tot plegat és la mort del pare d’Altarriba l’any 2001; a partir d’aquest fet brolla una història protagonitzada per una generació, i que forma part de la gran crònica del segle XX; una generació que es va moure per a millorar el món que van trobar, i que en va pagar un preu força car.

Si ja coneixes la novel·la gràfica i t’agrada, sapigues que t’en estem recomanant una gran obra.

Si ets novell o debutant en la matèria, no desaprofitis l’oportunitat d’iniciar-te amb un títol de categoria, que, de ben segur, t’aixecarà la gana.

Accepta la nostra invitació i ens ho agrairàs.


Altarriba, Antonio ; Kim. El arte de volar .Alicante : Edicions de Ponent, 2009 

Recomanació feta per Daniel Ramos