No hi ha gaires noies de tretze anys acusades d’assassinat, jutjades i declarades culpables. Jo en vaig ser una. I la meva història, tot i haver passat força anys enrere, té prou valor per ser explicada. Alerta, però: si les idees fortes i l’acció us ofenen, no la llegiu. Jo intentaré explicar la veritat, tal com la vaig viure.” 

Amb un inici tan impactant arrenca aquesta novel·la juvenil guardonada amb el Newbery Honor Book concedit per l’American Library Association l’any 1991.
 

La història narra el viatge que emprèn l’any 1832 la Charlotte Doyle, una noia americana de 13 anys i filla de bona família. Un cop acabats els seus estudis a l’Escola Barrignton per a Noies Brillants, a Anglaterra, es veu obligada a embarcar-se tota sola a bord del Falcó Marí per viatjar a Amèrica i reunir-se amb els seus pares. 

El fet que estigui narrat en primera persona i que prengui el format d’un diari, permet que els lectors es converteixin en espectadors de primera a l’hora de viure la lluita de la jove per sobreviure a les intrigues del Falcó Marí, un vaixell comandat per un capità cruel que no se n’està de maltractar la seva tripulació. Durant el viatge som testimonis de la inevitable transformació de la Charlotte que ha de renunciar a tot allò que és, fins al punt de convertir-se en un mariner més de la tripulació per poder reeixir en una realitat dura i hostil. Durant el viatge construeix el seu caràcter i descobreix la vertadera amistat perdent pel camí molts prejudicis, i guanyant grans dosis de maduresa i valentia. 

És un llibre redactat amb un estil trepidant que ens acosta a la tendència literària actual, però amb prou destresa per aportar-li a la narració l’aire de les novel·les d’aventures clàssiques.

Avi. La veritable confessió de Charlotte Doyle. Bambú, 2010

Recomanació feta per Marta Romera de la Biblioteca Pública de Premià de Mar i Publicada a la Biblioteca Virtual