L’autora del llibre que avui comentem en aquest espai, és nascuda en un petit poble de Toledo: Malpica de Tajo, un lloc on hi ha un castell amb torres, ple de passadissos, túnels i fantasmes, que guarda històries secretes que li explicaven les seves iaies. Margarita del Mazo és llicenciada en Dret, però aviat va descobrir que el seu camí eren els contes. Ha escrit llibres com: Les ulleres de veure-hi, Mosquito, Hamelín, ¡A mí no me comas!, entre d’altres. Els seus llibres han estat traduïts fins a dotze llengües. Ha estat guardonada amb el Premi Lazarillo de Album Ilustrado i el Premi Album Ilustrado del Gremio de Libreros de Madrid.

L’il•lustrador del llibre és Guridi, qui ha experimentat professionalment tots els camps de la imatge, el disseny i la publicitat. Val a dir que des de l’any 2010 s’ha centrat en la il•lustració editorial, feina que compagina amb la seva faceta de mestre de secundària.

Sense més introduccions, el llibre El ramat (vegeu-ne disponibilitat al catàleg) a més de ser una història divertida, en ella hi apareix una defensa de la llibertat individual, de la diversitat i del respecte al proïsme enfront de les convencions imposades.

Les protagonistes de la història són ovelles. Cada nit un ramat d’ovelles ajuden a dormir en Miquel. Com podeu apreciar la vida d’un ramat d’ovelles és molt senzilla, només han de passejar, menjar, dormir i ajudar a dormir. Cada nit passa el mateix, en Miquel les crida i només han de saltar una darrera l’altra, fins que ne Miquel s’adormi. Tot és una bassa d’oli fins que un dia, el nen va cridar les seves ovelles i totes molt obedients van començar a saltar la tanca, en arribar el torn de l’ovella número quatre, aquesta havia desaparegut. L’ovella número quatre és l’ovella negra del nostre ramat. L’ovella número quatre s’havia cansat de la seva vida, de saltar sempre quan en Miquel la crida, de fer sempre el que li deien, de complir el paper pel qual estava programada però ella no tenia cap poder de decisió. Aquesta ovella volia una altra cosa per a la seva vida.

En aquest conte trobem una crítica a una societat, en la qual tots hem de pensar i viure segons les seves normes, una societat que no sempre accepta la diferència. L’autora en aquest conte aporta sàvia nova a temes clàssics.

Per la seva part, les il•lustracions de Guridi són senzilles, tendres i plenes d’humor que són el complement ideal per aquesta història. Destaca el fons diferent entre els dos móns: el de les ovelles i el del Miquel, el primer clar i net i i el segon, més fosc. El conte mostrarà als vostres petits, que de vegades un, encara que no sigui fàcil, ha de ser fidel a si mateix i no deixar-se portar pel que diuen i fan els altres.