L’autor d’aquest conte és l’escriptor i il•lustrador de llibres per a infants nord-americà: Chris Van Allsburg. Ha guanyat dues vegades la medalla Caldecott pels seus llibres: Jumanji i L’exprès polar, tots dos també van ser portats a la pantalla gran.

El conte ens explica una història de fa molt de temps, quan una nit de Nadal, un nen que es troba ja al seu llit, li sembla sentir un soroll de campanes. Però, quan mira per la finestra, veu davant seu una màquina de vapor parada davant de casa seva! El conductor el convida a pujar al Polar Express, un tren ple de nens que van de camí cap al Pol Nord.

Aquesta locomotora condueix als nens i nenes cap a la ciutat on viu el Pare Noel i els elfs, on el Pare Noel lliurarà el primer regal de Nadal. Qui en serà l’afortunat? Quin regal escollirà? De tots els regals que es poden escollir, l’infant seleccionat triarà un de ben especial, una campaneta de plata, que només podran sentir els qui creuen en l’esperit del Nadal, fins i tot en l’edat adulta.

El llibre ha estat considerat com un conte “clàssic” de Nadal per a nens petits. Va ser elogiat per les seves il•lustracions plenes de detalls.
El llibre captura la màgia de la infància amb sensibilitat. El polar exprés és un exemple que combina a la perfecció el somni amb la realitat. El conte descriu un viatge que transforma tant la vida dels personatges com la del lector de la història. El conte ens recorda tant a petits i grans que el món està ple de sorpreses i il•lusions, només cal anar a descobrir-les, cal escoltar i creure.

Van Allsburg, Chris. Polar exprés. Barcelona: Ekare, 2004

Recomanació feta per la Marta Huguet