Amb les festes d’hivern, arriben també els personatges fantàstics portadors de regals.

A casa nostra, la tradició dels Reis i del Tió és la majoritària, però fora del nostre país també hi ha altres personatges que reparteixen il·lusió i presents als infants. Als Països Baixos i Bèlgica és molt arrelada la tradició de Sant Nicolau, el patró dels infants, basat en la història d’un bisbe de Mira (Anatòlia) nascut el 280 dC. El 5 de desembre (el 6 a Bèlgica) és tradició que Sant Nicolau deixi regals i taronges als infants. El fet de portar taronges, que als Països Baixos es considera que provenen de València, ha estès la creença que Sinterklaas (en neerlandès) viu tot l’any al nostre país. Precisament, va ser la figura de Sant Nicolau, la que van dur els immigrants a l’Amèrica del Nord fa quatre segles. Allà va adoptar el nom de Santa Claus i amb el temps es va imposar com la principal figura que porta regals als nens i nenes.

És curiós com a mitjans del segle XIX, la tradició nord-americana de Santa Claus va tornar a Europa, concretament a Anglaterra i a França, on es va fusionar amb el Bonhomme Noël, l’origen del Pare Noel. Al 1931, amb la incorporació a la seva vestimenta dels colors corporatius de la Coca-Cola(vermell i blanc), es va acabar de configurar la figura actual de Santa Claus o Pare Noel.

Al País Basc és l’Olentzero l’encarregat de portar els regals la nit de Nadal. Representa el final de l’any vell i, segons els indrets, adopta la figura d’un pastor, d’un pagès o d’un carboner, que baixa per la xemeneia.

Us oferim una selecció de propostes per conèixer alguns dels personatges fantàstics que pels volts de les festes nadalenques tenen a tots els nens i nenes il·lusionats.

Més info (notícia extreta de la biblioteca virtual)