L’escriptora RJ Palacios va debutar amb una obra que no va passar desapercebuda per ningú, es tracta de Wonder. És una obra difícil de classificar: novel·la juvenil, novel·la social,… el què està clar és que és un relat personal explicat des de diferents punts de vista.

Us heu parat a pensar mai com us veuen els altres? Nosaltres no ens veiem (si no ens mirem en un mirall) i per tant no veiem les diferències entre nosaltres i els altres. Això és el què li passa a l’August (el protagonista de la història), ell entén que és diferent perquè els altres el miren diferent. Però l’August és un nen de dotze anys que juga, que pensa, que plora, que riu… i que ha nascut amb una cara molt diferent a la resta de les persones.

Si em trobés una llàntia màgica i només li pogués demanar un desig, demanaria tenir una cara normal que no cridés gens l’atenció.
Demanaria poder anar pel carrer sense que la gent, al veure’m, fes allò d’apartar la vista.
¿Sabeu què crec, jo?
Que l’única cosa que fa que no sigui normal és que ningú m’hi troba.

La naturalitat amb què l’August explica com veu la vida i la reacció que té l’altre gent quan el veu, va acompanyada d’altres versions explicades  pels altres protagonistes del llibre: la germana, els antics amics, els nous amics,… Queda clar que la franquesa, la naturalitat, la valentia i la lluita constant d’aquests joves que protagonitzen el llibre, ens dóna a tots una lliçó de vida que val la pena tenir present.

Imagineu-vos si val la pena, que fins i tot els mestres l’utilitzen a l’aula per treballar temes com el maltractament a l’aula.

Palacio, R.J. Wonder. Barcelona : La Campana, 2012 (veure’n la disponibilitat al catàleg en format paper i en ebook)