Fa uns dies es va publicar una notícia dient que vuit de cada deu continguts digitals consumits a internet, eren il·legals. Com és que això passa si tenim una xarxa de biblioteques públiques que ens ofereix tot el contingut cultural que volem, de forma gratuïta per l’usuari i totalment legal?

Us posarem alguns exemples:

Sèries de televisió: ara si vols estar al dia de què passa, has de mirar les sèries de televisió. Existeixen diferents plataformes de pagament per poder-les veure des del sofà de casa. Però també hi ha biblioteques que, en el seu fons, tenen les col·leccions senceres de sèries com Juego de tronos, Black mirror, True detective, House of cards… i fins i tot sèries més antigues com Allo, allo o Porca misèria. Totes comprades legalment i disponibles només amb el carnet de la biblioteca.

Música: el consum de música ha variat moltíssim els últims anys, de fet quasi ja no existeixen botigues especialitzades en música (fa poc, va tancar discos Castelló). Però de música se’n consumeix igualment. Les biblioteques tenim milers de cd disponibles per tots aquells que tinguin el carnet de la biblioteca de tots els estils possibles: clàssica, pop, rock, reggae, ska, jazz, bandes sonores… ens agrada tant la música que fins hi tot tenim especialistes creant un canal de notícies musicals que s’actualitza a diari. A més, estem subscrits a plataformes com ara Naxos (de música clàssica) i anem creant Playlist (basades en Spotify) perquè gaudiu legalment de la música per internet.

Llibres: de llibres en tenim a cabassos, per tots els gustos i colors, pensants per tots els moments, totes les ideologies, tots els nivells de lectura i per tots aquells que tenen ganes de viatjar a un altre món a través de les paraules. I si us heu fet fans de llegir ebooks, també us oferim la manera legal de fer-ho: en diem ebiblio i és el catàleg de llibres digitals obert a tothom que tingui el carnet de la biblioteca. D’aquesta manera, des del teu dispositiu electrònic pots agafar en préstec qualsevol dels títols del nostre catàleg sense haver-te de posar un pedaç a l’ull i fer de pirata. La vida sense Sara Amat, La noia del tren, El amante japonés, Un any i mig… són només quatre exemples dels llibres que et pots llegir legalment amb el teu ebook allà on vulguis.

Adquisicions i drets d’autor: tot aquest material s’adquireix amb diner públic (els nostres impostos) a través de llibreries o distribuïdors que cobren pels serveis prestats (a Tiana, principalment comprem a Saltamartí, Laie, Tatarana i CdeCòmic) i a més a més, des de l’any passat es paga una quota al CEDRO en concepte de drets d’autor en funció del número de préstecs que tingui cada document.

Així que… quina excusa teniu per consumir cultura de forma il·legal si ho podeu tenir tot de forma gratuïta i legal? Només amb el carnet de la biblioteca (també gratuït).