ca. 1970 --- American Writer Patricia Highsmith in Front of Fountain --- Image by © Alex Gotfryd/CORBIS

Aquest mes de novembre us  recomanem Patricia Highsmith. Val la pena llegir-la. Us hi trobareu a gust.

La seva vida transcorregué entre Texas(Estats Units)-1921  i  Locarno(Suïssa)-1995.  Entre una i l’altra data, una intensa i abundant producció narrativa basada, principalment, en el thriller psicològic.  A ben poques novel·les d’aquest gènere podem percebre el neguit del criminal com en les de Patricia Highsmith;  i ella ho realça salpebrant el seu personatge emblemàtic ( Tom Ripley ) amb una sang freda i una astúcia que ens fan patir i gaudir alhora.  Algú de qui ens agrada el què fa, però que no voldríem pas tenir a prop.  Gairebé com diuen que era  la mateixa Patrícia Highsmith.

A banda de la vessant del thriller, també tractà les relacions de parella;  però més des d’un punt de vista crític, i de vegades satíric (fins i tot mordaç).

Després de feines gairebé anònimes com a guionista, va debutar amb Estranys en un tren ,  novel·la que Hitchcock va popularitzar en fer-ne una versió pel cinema.  Després, molts més llibres, avalats per més pel·lícules. I un públic lector fidel fins avui.