premigaudi

La setmana passada, “Pa negre” es va convertir en l’absoluta guanyadora dels Premis Gaudí. Va guanyar 13 premis entre els quals el de millor pel•lícula. Com és ben sabut, aquesta pel•lícula està basada en la novel•la d’Emili Teixidor.

Però no és la única novel•la que després de ser escrita i publicada algú ha decidit adaptar-la al cinema. Els resultats sempre són una sorpresa, hi ha qui en surt encantat, però també n’hi ha que sempre diuen que la versió novel•la és més intensa que la versió pel•lícula… però ja se sap, sobre gustos no hi ha res escrit!
En Jaume Cabré, per exemple, va escriure “Les veus de Pamano” que posteriorment TV3 va convertir en una minisèrie de 2 capítols que va tenir molt de ressò, fins al punt que va estar nominada als premis de Shangai TV Festival, o en el certàmen Canadenc sobre televisió.
En el món infantil aquesta pràctica també s’ha dut a terme en diverses ocasions, és és el cas de “Charlie y la fábrica de chocolate” escrita per Roald Dahl i duta a la gran pantalla per Tim Burton i protagonitzada per Johnny Depp. O la saga d’en Harry Potter, aquest nen mag que s’ha d’afrontar al “Sensenom”. El curiós d’aquest llibre, a més, és que tot i ser llibres gruixuts, han sabut atrapar a molts nens que fins i tot es llegien les versions en anglès abans no arribessin les traducicons, i estan esperant en candeletes les pel•lícules que s’estrenen cada any per Nadal (ara jo només queda una última part).
Alfred Hitchcock, va utilitzar una novel•la de la Patrícia Highsmith per fer la pel•lícula “Extraños en un tren”, tot un clàssic del cinema de misteri.
Però si parlem de clàssics, no ens podem oblidar de “2001: una odissea del espai” escrita per Arthur C.Clark i portada a la gran pantalla per Stanley Kubrick, o “La vuelta al mundo en 80 días” de Jules Verne, que ha tingut múltiples version en cinema, des de la protagonitzada per Cantinflas, a les versions en dibuixos animats o la sèrie de Willy Fox que van fer quan nosatres erem petites.
Si parlem de vampirs, tampoc és estrany trobar pel•lícules que s’han basat en novel•les d’aquesta temàtica, podem començar per la saga de la Meyer (Eclipse, Amanecer, Luna nueva…) però si mirem una miqueta en retrospectiva, ens trobarem amb “Entrevista con el vampiro” escrita per Anne Rice i que després va protagonitzar Tom Cruise, Brad Pitt i Antonio Banderas.
Hi ha, però, altres pel•lícules que també estan basades en llibres tot i que potser aquests no han estat tant llegits com els que hem dit fins ara. És el cas de “No es país para viejos” que es va basar en un llibre de Cormac McCarthy, o “Las uvas de la ira” de John Steinbeck o “Trainspotting” de Irvine Welsh entre d’altres.
I així podríem seguir durant molta estona repassant tots els llibres que s’han convertit en pel•lícula o al revés, pel•lícules que s’han inspirat en llibres. Per facilitar aquesta feina, a la biblioteca hem relacionat un suport amb l’altre, d’aquesta manera, quan un usuari agafa una pel•lícula basada en un llibre, es troba un adhesiu que diu “Tenim la novel•la”, potser així, li entren ganes de llegir la idea original d’on ha sortit l’argument de la pel•lícula.