L’autoformació és una altre manera de formar-se en qualsevol dels camps que ens puguin ser del nostre interès. Però sense haver d’anar a classe ni seguir uns horaris que potser no ens van massa bé. L’autoformació ens permet seguir el nostre ritme, evolucionar segons les nostres necessitats i encaminar la formació cap a on més ho necessitem.

Per poder fer tot això, la biblioteca té molts recursos a l’abast de tothom. Evidentment, depenent de la matèria en la qual ens volguem formar, el tipus de material adequat serà un o un altre.
Les matèries en les quals ens podem formar són tant diverses com ho son el fons que tenim a la biblioteca, però dos dels camps més sol•licitats en el món laboral d’avui dia són: l’ofimàtica i els idiomes.
Programes com l’outlook, l’excel, l’access, el photoshop i molts d’altres, són sovint programes que ens demanen que tinguem en el nostre currículum. La biblioteca ofereix llibres que de forma pràctica i amb exemples ens ensenyen a crear un full de càlcul, o modificar una base de dades.
Aquest llibre “El Professor cibernauta : ens posem les piles?” per exemple, ens ensenya a moure’ns per internet, una altre d’aquestes eines que avui ens són força imprescindibles i que molt sovint no dominem tant com voldríem.
Per tots aquells qui encara no ho coneguin, des de la biblioteca també es pot accedir dos recursos d’autoaprenentatge com són el “Mou-te pel Google” i “Troba el nord”.
El primer, tal com indica el seu títol ens ajuda a treure el màxim profit a aquesta eina que s’ha convertit en bàsica per la recerca d’informació: el Google. El segon, va destinat a les persones adultes que no tenen coneixements d’internet i volen aprendre a fer cerques bàsiques en aquest entorn.
Per altra banda, hi ha l’autoformació en idiomes. Ja n’hem parlat en altres ocasions aquí a la ràdio, quan vam parlar de les parelles de fet, però ara m’agradaria remarcar que a més d’aquestes “parelles de fet”, tenim llibres i cd que ens poden ajudar a aconseguir per exemple, el nivell de “First certificate” d’anglès sense haver d’anar a classes o millorar el nostre francès, anglès o alemany. Llibres amb exercicis pràctics i respostes, llibres de text que podrien ser els mateixos que seguiríem en una classe convencional, però que aquí podem seguir-los al nostre ritme.
La única diferència que podem trobar entre l’autoformació i la formació presencial, és que amb l’autoformació no aconseguirem cap certificat, però sí que tindrem els mateixos (o fins i tot més) coneixements que si haguéssim pagat per anar a classe.
Recordem també, que tal com diu l’eslògan de la Generalitat “Llegir ens fa més lliures” i per tant quant més llegim, més en sabrem i més formació tindrem.