La col•lecció local de les biblioteques ha estat des de sempre el nucli més particular del nostre fons. A partir d’aquesta particularitat la biblioteca pren justament una dimensió diferent que la individualitza respecte de les altres i que fa que, tot i formar part d’un servei col•lectiu o d’una xarxa, assoleixi una personalitat plenament diferenciada.

La col•lecció local involucra els usuaris en la formació del seu fons. Els converteix en subjectes actius de la biblioteca, ja que són els agents més interessats a desenvolupar-ne el contingut, consultar-ne el material i incloure’l en programes de difusió, d’estudi i de recerca de la memòria històrica i de la cultura pròpia.
La col•lecció local es projecta sobre la vida cultural i social més immediata de la població a la qual serveix la biblioteca. Incloure la notícia en el web institucional del centre pot ser la carta de presentació que millor n’identifiqui la personalitat i millor la representi.
A la nostra col•lecció local hi podrem trobar les revistes editades al poble, tant les antigues com les actuals: Fòrum Tiana (1997-2004), Ampaaquí (revista de l’Ampa de l’escola Lola Anglada), El butlletí informatiu ambiental de Tiana on el marronet ens explicava el què necessitàvem saber sobre el medi ambient a Tiana, Camí del mig, Gent de Tiana, Nou pins…
A més, diàriament es revisa la premsa digital per tal de guardar totes les notícies publicades que parlen sobre Tiana. En aquest sentit, la biblioteca té a la disposició de qualsevol usuari dossiers de premsa on hi podrem torbar el dia a dia del poble.
La col•lecció local és un puntal bàsic per a conèixer bé el nostre entorn. Llibres que parlen sobre les nostres masies, la parròquia de Sant Cebrià, la Cartoixa, els animals i les plantes que ens podem trobar pel nostre entorn… i evidentment els nostres autors: Lola Anglada, Roger Tartera o novel•les ambientades entre els nostres carrers com El secret de la germandat de Mireia Vancells.
Sovint són materials inèdits (és a dir, no editats de la forma convencional), sinó que són petites edicions que tenen informació molt útil per a la descoberta del poble.
Si bé és cert que és un fons una miqueta especial, pel tipus de format que tenim, des de la biblioteca intentem tenir més d’una còpia de cada document. Així ens en quedem un nosaltres per consultar a sala i no treure’l de la biblioteca, i l’altre exemplar és el què deixem emportar a casa.
Cal dir que quan a l’escola ensenyen els nostres fills l’entorn immediat, la col•lecció local de la biblioteca els pot ser una eina molt últil per a fer els treballs. Igual que quan algú necessita buscar informació sobre algun tema concret, és aquí on segurament la pot trobar. És l’exemple de la Laia Garrido, que amb la informació que ha trobat aquí (entre d’altres llocs), ha fet un treball sobre el cinema a Tiana que es presentarà a la biblioteca el mes d’octubre.
M’agradaria remarcar però, que el què dóna vida a la CL són els usuaris. Els treballs que fan sobre el poble, les publicacions, fins i tot les webs o blogs que desenvolupin parlant de Tiana, són d’interès per la nostra col•lecció local, i agraïm molt sincerament la col•laboració dels usuaris en aquest aspecte.