Entendre el món, així d’entrada,  no es pot negar que és un propòsit ben ambiciós i gens fàcil.  En aquesta complicada empresa ens hi acompanya Carles Capdevila, llicenciat en filosofia, periodista i soci fundador del diari ARA, en el paper d’entrevistador a onze figues de primera línia del pensament i les humanitats.
Cal dir que aquest volum  apareix com a compilació d’unes entrevistes aparegudes originàriament al suplement Ara diumenge del diari ARA.

Els personatges entrevistats són:  El sociòleg Zygmunt Bauman;  John Gray, filòsof i politòleg; Ágnes Heller,  Filòsofa; Alain Touraine,  Socioleg;  Judith Butler,  filòsofa;  Saskia Sassen, economista i sociòloga;  Jeremy Rifkin,   economista;  Seyla Benhabid,  filòsofa política;  Richard Sennett, sociòleg;  Tzvetan Todorov,  filòsof  i George Steiner crític literari i estudiós de la cultura europea.

Cadascun dels entrevistats aporta saviesa des del seu àmbit de coneixement, ja sigui la filosofia, la religió, l’impacte de la crisi econòmica, el feminisme….. i la conversa amb aquestes persones lúcides ens enriqueix des de la primera pàgina.
Entendre el món amb onze pensadors contemporanis és un llibre útil en un moment en que les velles maneres ja no funcionen, creixen nous moviments socials i polítics que ens generen desconcert i que fan més necessari que mai de sentir la veu dels savis
El format d’entrevista fa que la lectura sigui àgil i gens carregosa, no cal llegir el llibre d’una tirada, el podem obrir, llegir, reflexionar i tancar i així anar assaborint tot el coneixement que ens ofereix.  El mèrit també està en qui formula  les preguntes,  les qüestions estan ben fetes i permeten  entendre amb claredat el pensament de l’entrevistat i així podem  extreure’n  tota la riquesa de la conversa.

Interpretar el món que ens toca viure és difícil, però no hi renunciem.  Llegir pot ser una bona eina.

Recomanació feta per Gemma Surribas. Bib. Dos Rius de Torelló.

Capdevila, Carles. Entendre el món amb onze pensadors contemporanis : Zygmunt Bauman, John Gray, Ágnes Heller, Alain Touraine, Judith Butler, Saskia Sassen, Jeremy Rifkin, Seyla Benhabib, Richard Sennett, Tzvetan Todorov, George Steiner. Barcelona: Arcàdia, 2015 [veure’n la disponibilitat al catàleg]