baixauli

Poques vegades trobem un autor que il·lustra els seus propis textos, sovint els llibres que incorporen imatge estan fets a quatre mans. Però aquest no és el cas. Manuel Baixauli és escriptor i pintor, per tant en aquest llibre gaudim de la seva literatura i del seu art plàstic.

Ningú no ens espera és un recull d’articles que parlen sobretot de cultura. Els articles reivindiquen la cultura profunda, la que no es mou per llistes ni rànquings, la que ens fa pensar, la que ens remou per dins i la que ens fa preguntar-nos si allò que sempre hem vist d’una manera, es podria interpretar d’una altra. De fet, el seu primer article recollit aquí (Lectors del món!) comença així:

“Ras i curt: ni Sant Jordi ni la Fira del Llibre faran que compre cap dels llibres que figuren com a més venuts. No crec en les audiències. Les majories no tenen raó. Ni en la literatura, ni en cinema, ni en música ni en res. Gran mestre d’errors és el poble, diu Lluís Vives.”

Aquest inici elitista és tota una clara declaració d’intencions del contingut que trobarem al llarg  dels més de 60 articles que trobarem en aquest volum. Però no us deixeu enganyar, el llibre no va de cultes versus incultes. El llibre va de pensar, de remoure, de preguntar, de qüestionar, de tenir criteri propi i reconèixer la qualitat quan es troba.

Baixauli, Manuel. Ningú no ens espera. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2016 [consulta’n la disponibilitat al catàleg]