12688289_983294561733669_3748688498969679753_n

Des de 1997 l’escriptora barcelonina Maria Carme Roca, amb formació d’historiadora i filòloga, ha escrit 54 obres entre novel·la juvenil, assaig, contes curts i novel·la històrica. És en aquest darrer apartat que situem l’obra que us volem recomanar, i és que l’autora es troba molt còmode revisant la història i remarcant-ne els grans moments com hem vist en obres com “Escollida pels Déus” parlant de l’Empúries grega, “El monestir proscrit” situada a Sant Joan de les Abadesses del segle XI o “L’enigma Colom” sobre aquest personatge tan controvertit, entre moltes altres, sempre buscant poder transmetre la fascinació i la importància que ella veu en aquests personatges i moments històrics que la història acadèmica a passat per alt.

“A punt d’estrena” s’emmarca en el món de la moda dels anys 50-60s, les marques, les desfilades i els grans creadors, en un moment en que a les noies que desfilaven, feina no gaire ben vista llavors, encara se les anomenava “maniquís” i no pas “models” o a les més famoses “top models”. L’Eulàlia Rovira és una maniquí barcelonina cotitzada que comença des de zero aquest món, havent tingut una infantesa difícil i treballant de dependenta als emblemàtics Magatzems Jorba, aconsegueix fer-se un lloc en el negoci i desfilar per les grans marques de l’alta costura, en aquell moment Pertegaz, Bastida, Pedro Rodríguez o Balenciaga. Però tot té un preu i per arribar-hi cal tenir el caràcter, la determinació i l’amor propi que des de petita s’ha anat forjant l’Eulàlia, superant frustracions i desenganys personals fins a esdevenir la dona triomfadora que és ara, almenys de cara enfora…

Maria Carme Roca retrata una dona lluitadora i feta a sí mateixa, d’origen humil però de conviccions profundes, que té eleccions complicades en molts moments de la seva vida, que ha d’aprendre a conviure i a competir amb el seu entorn, tan a la feina com a casa. El retrat de vida on moltes dones, i homes, del segle XX poden veure reflectides les seves il·lusions i anhels. Amb un llenguatge perfectament adequat al món de la moda, les modistes, la costura i l’alta costura, l’autora va confeccionant d’un vestit fascinant, una obra d’art que finalment està “A punt d’estrena” per ser llegida sense parar.