Javier Cercas és autor de novel·les tan conegudes com Soldats de Salamina, basada en un fet real de la Guerra Civil Espanyola, i que va ser portada al cinema.

El impostor és una novel·la de no ficció, com el mateix autor indica. Aquest llibre, quasi inclassificable, barreja diferents estils: narració, assaig, biografia i autobiografia. L’autor fa un gran treball d’investigació, aportant moltes dades, però el llibre està redactat amb una prosa molt amena i enganxa com si fos una novel·la d’intriga.

El llibre narra la història d’Enric Marco, un barceloní que es va fer passar per supervivent dels camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial, que va presidir l’Amical de Mauthausen i que inclús va rebre importants homenatges. Un periodista el va desemmascarar l’any 2005, demostrant que Enric Marco era un farsant. El cas va ser tan polèmic que es va fer ressò a tot el món, convertint-lo en un gran impostor.

L’interessant de la novel·la, no és en si la vida de Marco, sinó la reflexió que fa l’autor sobre “la mentida”. El personatge, Enric Marco, es crea una vida nova, una més interessant, més heroica. Javier Cercas ens fa pensar que cap i la fi, tots intentem mostrar una imatge de nosaltres mateixos que no sempre coincideix amb la realitat, empesos per la necessitat de ser acceptats, estimats i admirats. Una novel•la de no ficció, que us podrà agradar o no, però de ben segur que no us deixarà indiferents.

Cercas, Javier. El impostor. Barcelona: Literatura Random House, 2014. [veure’n la disponibilitat al catàleg]

Recomanat per Susana Barco Trillo, de la Biblioteca Joan Margarit, de Sant Just Desvern

Informació extreta de la Biblioteca Virtual