Kazuo Ishiguro ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2017.Segons l’Acadèmia Sueca, Kazuo Ishiguro “ha descobert l’abisme sota el nostre il·lusori sentit de connexió amb el món a través de novel·les de gran força emocional”.

Ishiguro va néixer el 8 de novembre de 1954 a Nagasaki (Japó), però sent un nen es va traslladar a Anglaterra amb la seva família. El seu pare, oceanògraf de professió, va començar a treballar en plataformes petrolíferes del Mar del Nord quan ell tenia sis anys, sent ciutadà britànic a tots els efectes. Es va graduar a la Universitat de Kent el 1978, fent després un postgrau de Literatura Creativa a la Universitat d’Ànglia de l’Est.

Encara que diverses de les seves novel·les estan ambientades en el passat, com per exemple “Un artista del món flotant” (1986), on l’acció se situa a la seva ciutat natal en els anys posteriors al bombardeig atòmic de la mateixa de 1945, ha cobrat rellevància com a escriptor de ciència ficció. A “No em deixis mai” (2005; portada al cinema en 2010) la història transcorre en un món alternatiu, similar però diferent, al nostre, durant els darrers anys 90 del segle XX.

Les seves novel·les estan escrites en primera persona i els narradors amb freqüència mostren el fracàs humà. La tècnica d’Ishiguro permet que aquests personatges mostrin les seves imperfeccions de manera implícita al llarg de la narració, creant així un patetisme que permet al lector observar els defectes del narrador al mateix temps que simpatitza amb ell.

Abans de rebre el Nobel, ha estat mereixedor de nombrosos premis, entre ells el Booker (1989) per “El que resta del dia”, així com l’Ordre de les Arts i les Lletres per part del Ministeri de Cultura de la República francesa.

 Informació extreta de la Biblioteca Virtual