IMG_2374_1

Aquest 2018 la guia comarcal del Maresme, que porta per títol “Fent i desfent aprèn l’aprenent: oficis d’abans al Maresme” està dedicada a alguns d’aquells treballs que es desenvolupaven antigament a les nostres localitats. Hi ha representada una variada i interessant mostra sobre el tema i hi podem trobar oficis tan diversos com el del rajoler, l’artesà de les ametlles, el mestre d’aixa, el telefonista, el boter… i fins i totdel de barber. Són oficis que avui ja han perdut la seva força o simplement han quedat suplantats per la industrialització del sector, i per tant és molt interessant revisitar-los com a signe de la importància que tenien d’antuvi i per tant elements que formen part de la nostra memòria històrica.

A Tiana l’ofici que s’ha destacat és el del teixidor, que ja es troba present en documentació de la vila des del segle XVI. Fins al segle XIX els telers eren de fusta i la feina es feia en cases d’artesans particulars. A partir d’aquell moment ja es comencen a imposar les primeres fàbriques tèxtils. Tiana va tenir cinc d’aquestes factories, detallades a la guia en un article que ens dedica Josep Maria Toffoli, historiador del nostre municipi.

La guia de recursos està disponible per als usuaris i es reparteix amb un calendari del 2018, on cada mes hi ha representats dos dels oficis en forma d’il·lustració gràfica; també es distribueix un punt de llibre.