Hola!   Heus aquí Juan Carlos Ortega; potser el recordareu per les seves feines (definim-ho així) com a humorista enginyós a la SER, Onda Cero, Cuatro,  TV3,  Catalunya Ràdio, RTVE, , RAC1… i al teatre.

Encara que pel seu currículum sembli difícil, al senyor Ortega li queda temps lliure per a dos grans amors:  el seu fill Ulises i la ciència. (poc que us ho esperàveu, oi ?).  I un dia se li va acudir fusionar aquests dos amors en un llibre.
Resultat:  El universo para Ulises 
Aquest llibre té la modesta (!)  pretensió d’explicar què és i com és l’Univers a un nen (Ulises).
I se’n surt amb nota alta.
Des de l’antiga Grècia fins el segle XXI. Des de la immensitat marejadora de l’Univers fins allò més petit que es pot comprovar, i potser només intuir, quan esbotzem un àtom.
Que no se us escapi un buuuff!, aclaparats per la presumpta feixuguesa del tema. Recordeu que el llibre l’escrigué per a un nen que encara compta els seus anys amb números de només una xifra. I com que la majoria dels que llegiu aquí sabeu tanta cosa de l’Univers com l’Ulises, arribo a la conclusió següent:
Donats uns lectors amb un interès bàsic per la cultura, l’increment del seu grau de coneixement de l’Univers serà directament proporcional a la satisfacció que obtindran de la lectura de El universo para Ulises.  
(Traducció: Que esteu trigant a agafar aquest llibre. Que es llegeix molt agradablement. Que si el senyor Ortega hagués estat el vostre professor de Física quan anàveu a l’Institut, el nostre cens d’astrònoms i físics hauria arribat a nivells de país capdavanter).
Una frase del llibre (pàg.210):  Nada es interesante si no se puede explicar en pocas líneas. ( o en 2′ de vídeo ).  És l’esperit del llibre que us recomano.
Ortega, Juan Carlos.  El universo para Ulises.  Barcelona: Planeta, 2013. 
(vegeu-ne disponibilitat al catàleg)

Recomanació feta per Daniel Ramos