Cormarc McCarthy (Rhode Island, 1933) és un dels millors escriptors de la literatura nord-americana i ha estat portat al cinema en dues ocasions: La carretera i No es país per a vells
És un candidat constant al Premi Nobel. Meridià de sang està considerada com la seva obra mestra.

Meridià de sang és un western. El protagonista, un noi de 14 anys sense nom, fuig de casa i va a parar a mans d’un exèrcit paramilitar que es dirigeix cap a Mèxic amb l’objectiu de matar indis. El grup Glanton: éstà liderat espiritualment pel jutge Holden, un home peculiar convençut de la seva immortalitat. El jutge és un il•lustrat que toca el violí, parla diferents idiomes, té coneixements de química i medicina però també té una vessant molt inquietant: no dorm mai. L’autor ens mostra la violència d’una manera cruel, punyent, esquinçadora i poètica. El noi haurà de sobreviure a un nou extermini on no només els indis en són les víctimes: una matança enmig d’un avern on no existeix una espurna d’humanitat.

L’autor ens presenta la violència en estat pur. El lector, a través dels ulls de l’adolescent sense nom, viu en primera persona el sense sentit d’una guerra no declarada on el mal perviu en el cor tenebrós de totes i cadascunes de les criatures humanes que formen part del grup Glanton. Aquest infern, però necessita d’un guia: el jutge Holden serà l’encarregat d’impartir la seva pròpia justícia.

McCartht, Cormac. Meridià de sang o la vermellor nocturna a l’oestBarcelona: Edicions 62, 2009
Recomanat per Ivana Ares de la biblioteca de Teià, i publicat a la Biblioteca Virtual