laveritatialtresmentides

Segons Sascha Arango, autor de La veritat i altres mentides, “mentir és un acte creatiu, requereix molts recursos cerebrals”. Aquest escriptor alemany de pare colombià debutà al món literari amb una primera novel·la intrigant i atractiva de principia a fi. Tot i que Arango ja té molta experiència com a guionista de sèries i dramaturg, ara ens presenta una novel·la carregada de tensió, amb uns personatges molt ben definits, profunds i especials, i per aquest motiu resulta difícil empatitzar amb ells.

Henry Hayden és un escriptor d’èxit que mai ha escrit un llibre, un farsant encantador que ha aconseguit l’estabilitat econòmica i social gràcies al talent de la Martha, la seva dona, la qual escriu per pura vocació i amor a l’art. Si no fos pel Henry, els manuscrits de la Martha estarien oblidats al fons d’un calaix. Sense necessitat de fama ni reconeixement, la Martha cedeix tots els drets d’autoria i explotació al seu marit. Tot i que viuen còmodament, en Henry és una ànima tèrbola, infidel i deshonest sense escrúpols, que porta la mentida fins els últims extrems quan es veu arrossegat per la seva pròpia tragèdia al deixar embarassada a la seva amant i editora, la Betty. Quan sembla que no pot cometre més maldats, encara es supera a si mateix. El que faci per desempallegar-se d’aquesta situació només ho trobareu en cadascuna de les delirants pàgines de la novel·la.

De lectura fàcil i ràpida, està classificada com a novel·la policíaca, i tot i, que ho és, també és més que això, és un viatge al més profund i fosc de l’ésser humà. Penseu que tot ésser humà pot tenir aquesta part negra? Podríemm estar en contacte amb ella? Què faríem si es manifestés?

Dit això, no és estrany que ja s’hagin tancat els drets per porta-la al cinema…

Recomanació feta per la Jéssica Sánchez de la biblioteca Ca l’Oliveres de Lliçà d’Amunt

Arango, Sasha. La veritat i altres mentides. Barcelona: Edicions 62, 2014 (consulta’n la disponibilitat al catàleg)