carnestoltes

Malgrat que tots els nens i nenes de la comarca estan de Setmana Blanca, no cal oblidar que estem a la setmana del Carnestoltes! Que és el Rei dels Poca-soltes! I creiem que val la pena explicar els origens d’aquesta festa tant esbojarrada.
En el llibre “Manual del carnestoltes” hi trobem un verset que explica molt bé qui és aquest personatge:

Que no ho sentiu? Sóc el rei
Dels folls i dels poca-soltes.
Per’xo em diuen Carnestoltes
i he vingut a fer la llei
que proclamo amb veu valenta
perquè m’he pres una menta.

Vull que aquesta gentada
Sigui ben esbojarrada
I que tothom, com cabrits,
faci balls ben divertits
que engresquin els assenyats
a fer torts i disbarats

Vestiu amb robes de festa
I adorneu la vostra testa
Amb capells i maquillatges
Segons manen els usatges.
Sortiu a fora el carrer,
Feu el boig, i fareu bé.

Ho mana el Rei Carnestoltes,
Monarca dels poca-soltes.

En Carnestoltes és la festa que precedeix a la Quaresma, que és tot el contrari del rei dels poca-soltes (Reina de l’ordre, la disciplina, la rutina, la feina…). Aquesta festa, ve de lluny, ja que en l’època dels Grecs, ja existien les Dionisíaques, unes festes ben boges! O a Roma, hi havia els Saturnals, les Lupercals i les Matronals que si bé no eren exactament carnavals, sí que feien lloança de la disbauxa. Més endavant en el tems, en l’època del renaixement exisita una festa anomenada Xauxa on ja van començar les disfresses. Al segle XVIII neix el famós Carnaval de Venècia (amb les màscares i les capes que tapaven a tothom…), i al segle XX es consolida un altre carnaval ben famós: el de Rio!
I com tota festa té el seu ritual. Per començar, i per demostrar que és una festa boja, no té una data fixa al calendari i ni tant sols comença la setmana en dilluns, sinó que la comença en Dijous Gras i acaba en Dimecres de Cendra.
Per començar bé el carnaval el dijous Gras, que aquest any cau en el dia 3 de març, cal alimentar-se com Déu mana i acumular energies per aguantar tota la setmana, per tant ens atiparem de botiffarres, coca de llardons i tots els menjars greixosos que se’ns ocurreixin: llom amb seques, truita de cansalada, ous durs, pastís de sobrassada… acompanyat d’un vi bo i un vi ranci.
Divendres toca fer el nomenament del consell dels Bulls que són els responsables de la festa durant aquests dies. El mateix divendres arriba el Carnestoltes i el pregó que ens convidarà a divertir-nos sense parar. El dissabte toca el ball de disfresses (tal i com es fa a Tiana), Diumenge la tradició marca que toca Rua i desfilada de comparses. Dilluns, quan alguns hem de tornar a treballar (no és el cas del rei carnestoltes, és clar) toca fer-li el judici per alterar l’ordre de la vila. Dimarts el nostre Rei dels poca-soltes mor a la foguera i les ploraneres surten al carrer a plorar la seva mort. Finalment, el dimecres de cendra haurem d’enterrar les sardines i acomiadar el carnaval, que l’endemà ja comença la Quaresma, aquella vella de set peus que no ens deixa fer res de res.
Així, que com que ens hem de preparar ben preparats per la festa i al xerinola, a la biblioteca us tenim preparats un munt de llibres per fer màscares, pintar-vos la cara, preparar la decoració de les festes i explicar el conte del Rei Carnestoltes als petits de la casa. Preparats? Llestos? Comença el Carnestoltes!