Rafik Schami  (Damasc, 1946) és un dels escriptors sirians més importants de l’actualitat. Era militant del Partit Comunista i escrivia en revistes clandestines on denunciava el govern i per por a les represàlies va emigrar a Alemanya a principis dels anys 70, on va continuar els seus estudis de química. Va desenvolupar la seva vida professional en una multinacional farmacèutica i també a la Universitat.

La seva obra més coneguda és El lado oscuro del amor (2004) és la història d’un amor prohibit per les convencions socials i religioses però és també un recorregut històric des de la fi de l’imperi Otomà fins als nostres dies.

Sofía o el origen de todas las historias parla de la vida de Salman Báladi, un sirià home de negocis que viu a Roma, però que torna al seu país després de quaranta anys on es retroba amb la seva família i amics. Es tracta d’un mosaic on veiem la convivència de jueus, cristians i musulmans i , en certa manera, hi trobem una mica la vida del mateix Rafik Schami.

Més informació:

Recomanació feta per Glòria Sánchez Horcas. Bib. Josep Roca i Bros. Abrera.

Schami, Rafik. Sofía o El origen de todas las historias. Barcelona : Salamandra, 2016 (veure’n la disponibilitat al catàleg en castellà)