emigrantes_wp
Shaun Tan és un il·lustrador àmpliament premiat per les seves obres entre les que podem trobar The lost thing (que es va convertir en un curt guanyador d’un Óscar) o The red tree. Són àlbums il·lustrats que transmeten històries plenes de força a base de línies, traços, colors i sentiments.
Emigrantes, és la història d’una família que ha de deixar marxar el pare a un altre país. El pare ha d’emigrar a un país desconegut on començar de nou. Tot és nou.
La història està explicada d’una forma brutalment neutral (per mi). No és ni un emigrant andalús, ni un àrab, ni un africà, ni un europeu… l’emigració es fa entre dos països diferents i que no tenen cap semblança amb la realitat. Això fa que la història de fons (començar de nou en un lloc estrany) arribi sense prejudicis.
Aquesta visió fa que et centris en la història real sense veure els forts  i els dèbils, els d’aquí i els d’allà. I entenguis que qui dóna, rep. Qui busca, troba. Qui necessita, té. I qui té… ha de donar, trobar i entendre.
Un llibre ideal per parlar del moviment de persones entre països, entrar en un debat social i emocional o simplement gaudir de les imatges que ens ofereix Shau Tan.

Tan, Shaun. Emigrantes. [Arcos de la Frontera] : Fiore, 2006  [veure’n la disponibilitat al catàleg]

El curt de The lost thing, guanyadro d’un Oscar