colaterals

Què li pot passar a un operari d’una empresa de manteniment de gas i electricitat a casa d’una dona gran al barri de l’Eixample de Barcelona?. Estem a la ciutat comtal, la Francesca per confusió, ha obert la porta a un noi que li vol fer la revisió del gas. Per culpa d’un accident la Francesca va amb cadira de rodes. La Francesca Puigmajor i Gassull va néixer a Pineda de Mar el 1911, en una família acomodada. El seu pare administrava els negocis iniciats per l’avi. Va tenir una infància i joventut molt benestant. El seu destí va canviar quan es va casar el juliol del 1933 amb un negociant més gran que ella i hereu d’un imperi en expansió.

L’aparició de la família Claramunt l’any 1989 ens situa en escena les dues famílies principals d’aquesta història. Els Claramunt, pare, mare, fill i filla, viuen al barri de les Corts i l’Ernest és advocat. La Francesca ja té quasi vuitanta anys i viu al seu pis de l’Eixample, pis en el que vivia des del Nadal de 1940 amb el seu home i la seva filla d’un any, la guerra civil just havia acabat.

El lligam entre les dues famílies vindrà donat a partir de la coneixença per part de l’Ernest Claramunt de l’existència de la Francesca. Ha arribat a acordar amb ella que li pagarà una pensió en vida. A canvi quan ella mori el seu pis de l’Eixample passarà a la seva família. Tot aquests fets que poden semblar aparentment de fàcil transacció no esdevindran pas sense mals de cap per a la família de l’Ernest Claramunt. L’autor ens arrossega a ambdues històries, les seves alegries, les seves pors, els seus conflictes, i vivències familiars i personals dels intèrprets d’aquesta trama.
Recordar-vos que està ambientada a la ciutat de Barcelona i al poble de Pineda de Mar de mitjans de segle.

Què en sabem de l’autor? En Lluís Llort Carceller participa a Clubs de lectura i tertúlies literàries per a biblioteques. Treballa al diari Avui, proporcionant-nos articles culturals i de crítica literària, com a periodista cultural seguit i reconegut a Catalunya. També ha estat guionista televisiu i escriptor de narratives per a infants i joves.

Recomanació feta per la Biblioteca Districte6 de Terrassa

Llort. Herències col·laterals. Barcelona : RBA La Magrana, 2014 [veure’n la disponibilitat al catàleg]