buncle

L’autora anglesa Dorothy Emily Stevenson (1892-1973), parenta del conegut autor Robert Louis Stevenson,  va publicar aquesta obra el 1934. Degut a les normes socials de l’època, tot i el seu interès personal, no va poder estudiar i dedicar-se a la literatura fins que va estar casada, i sortosament va poder publicar una cinquantena de novel·les entre les que destaca “El llibre de la Senyoreta Buncle” que en el seu moment va tenir gran èxit de crítica i que ha continuat fins ara en que ha estat editada a  col·lecció el Cercle de Viena, dins de l’apartat de Clàssics moderns, una col·lecció a tenir en compte per la seva qualitat en les obres publicades.

Es tracta d’una història ambientada en un petit poble d’Escòcia a principis del segle XX on ens imaginem els típics paisatges verds de la campinya anglesa, les cases de pedra amb tanques de fusta i el té amb pastes de les cinc.

La protagonista, la senyoreta Barbara Buncle, empesa per la necessitat de guanyar diners, comença  a escriure una novel·la i, a falta d’imaginació, escriu sobre allò que coneix, sobre la vida dels seus propis veïns retratant-los fidelment amb humor, tendresa, sàtira i ironia. Però, per si de cas, els hi canvia el nom i ella mateixa publica el text sota un pseudònim.
No obstant, l’èxit aclaparador de la novel·la arriba aviat al poble i, els veïns que en llegir-la s’hi senten identificats a l’instant,  presos de la ira comencen una cacera per esbrinar qui d’ells ha estat l’escriptor que ha explicat les seves xafarderies.

Una novel·la alegre, divertida, lleugera, recomanable per passar una bona estona i que et deixa una somriure a la cara que podem continuar gaudint amb la seva seqüela publicada amb el títol “El matrimoni de la Senyoreta Buncle”.

Més informació:

Recomanació feta per Bib. Biblio@teneu. Sant Fost de Campsentelles.

Stevenson, D.E. El llibre de la senyoreta Buncle. Barcelona: Viena, 2015 [veure’n la disponibilitat en català, castellà i ebook]