• Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
  • Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei. 

  • Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.

Aquestes tres lleis de la robòtica no són abra ni de la NASA ni de cap agència estatal que treballi amb la intel·ligència artificial, són lleis inventades per Isaac Asimov.

La vida d’aquest magnífic autor nord-americà d’origen rus, us l’explica molt detalladament la notícia de la viquipèdia que parla sobre l’autor, allà ens explica qui és i què va fer.

Que va escriure grans obres de ciència-ficció, tampoc no ens desvetlla cap gran misteri. Però potser menys conegut és el fet que ell es va formar… sabeu on? a les biblioteques! 
La seva capacitat per retenir, la seva manca de destresa social i les seves ganes d’aïllar-se, el van portar a visitar a diari la biblioteca del seu barri, allà va descobrir grans meravelles que després va fer servir per plasmar-les a les seves obres. Tot el què va llegir de les biblioteques i de les revistes (o fulletons) que el seu pare tenia a la botiga, li van servir per crear la seva obra.
Però no només de ficció viu Isaac Asmiov. El seu últim llibre (escrit amb Frederik Pohl) parlava de l’escalfament global i la capa d’ozó (estem parlant de finals dels 80, principis dels 90).
Com a gran humanista que va ser, Isaac Asmiov va deixar frases per la posteritat que, igual que les tres lleis de la robòtica, passaran a l’eternitat i faran pensar (a qui vulgui fer-ho):
La violència és l’últim recurs de l’incompetent
Primer de tot acabem amb Sòcrates, ja estic tip d’aquest invent que no saber res és signe de saviesa.
Només hi ha una guerra que pot permetre’s l’ésser humà: la guerra contra la seva extinció
I abans d’acabar… sabíeu que Isaac Asimov va col·laborar com a assessor científic amb Star Trek?
Així que ja ho sabeu, si us ha fascinat aquest autor, podeu venir a buscar els seus llibres o les seves pel·lícules a la biblioteca de Tiana o a qualsevol de les biblioteques de la Diputació.

Més info sobre l’autor a la Biblioteca Virtual