A flor de piel (2015),  novel·la de Javier Moro, està basada en uns fets reals que van formar part de l’ història durant el període comprés entre finals del S. XVIII i principis del XIX: L’esforç que va fer possible portar la vacuna de la verola des d’Espanya a Amèrica, és l’argument que ha triat l’autor per rescatar aquests fets de l’ oblit i narrar-nos, amb la facilitat amb que ens té acostumats, una trama plena d’aventures, no exempta de risc ni d’amor, que desperta l’interès del lector des de el començament fins al final.

La història comença a finals de 1803, quan una expedició, organitzada per Carlos IV, salpa del port de A Coruña amb la missió de portar la vacuna de la verola a les colònies que dominava Espanya a Amèrica. Aquesta expedició, batejada amb el nom de Expedición Filantrópica de la Viruela, la formen  dos metges espanyols, Francisco Javier Balmis i Joseph Salvany i la infermera Isabel Zendal, encarregada de vetllar pels 22 nens orfes que els acompanyen.  Al llarg d’aquesta travessa, els protagonistes es troben amb un seguit de dificultats i problemes als quals hauran de fer front, al mateix temps  que els dos homes es disputen l’amor de l’única dona a bord.

Javier Moro Lapierre va néixer a Madrid l’11 de febrer de 1955. Fill de mare francesa i pare espanyol, des de ben jove ha viatjat arreu del món acompanyant al seu pare, executiu d’una companyia aèria. Això li ha permès conèixer molts països i moltes cultures, dels quals guarda bons records i li han deixat una empremta que es reflecteix a molts dels seus escrits. Ha col·laborat també en programes de ràdio i en premsa escrita i viatja sovint per cercar informació i documentació per a les seves novel·les.