L’escriptor mallorquí Baltasar Porcel va morir l’1 de juliol als 72 anys al recaure del càncer que se li havia diagnosticat l’any 2006. Porcel és autor d’una obra llarga i consolidada que abraça tots els gèneres literaris.
Ha escrit llibres de viatges, entrevistes, articles d’opinió, teatre i, sobretot, narrativa.
La seva obra, escrita íntegrament en català, s’ha traduït a més d’una dotzena de llengües. També ha fet programes de televisió i ha col·laborat assíduament a Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Però ha estat en la novel·la i en l’article periodístic on més ha destacat. L’escriptor va obtenir el premi Josep Pla per Difunts sota els ametllers en flor (1970), el Prudenci Bertrana per Cavalls cap a la fosca (1975) i el Sant Jordi per Les primaveres i les tardors (1986).
Promogut infructuosament com l’escriptor en català amb més possibilitats de guanyar el premi Nobel, en els últims anys de la seva vida es van acumular distincions com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i les medalles d’Or de Barcelona i el Consell Insular de Mall. Fundador de l’Institut d’Estudis Mediterranis, Baltasar Porcel va ser l’impulsor del premi Internacional Catalunya. Precisament aquest 2009 el Govern Balear va nomenar Baltasar Porcel Escriptor de l’Any.

Font: Diba