Fronts-oberts

El propi autor qualifica l’obra com una paròdia de la novel·la negra amb aquestes paraules “Fronts oberts per mi és com Aigua bruta: un joc lingüístic amb excusa literària. Em veig obligat a matar algú per posar en marxa una dinàmica literària de novel·la negra i introduir aquest missatge de joc lingüístic amb resultats reals o tangibles, miro que la llengua tingui un paper preeminent i decisiu”.

A la primera pàgina ja ens presenta el gos Neeskens, que troba un cadàver; i el Camil, un professor filòleg que col·labora pels Mossos d’Esquadra com a investigador sense vocació, perquè dedica tota la seva capacitat mental en allò que realment li agrada, que és l’estudi i la perfecció de la llengua. El nom real del Camil és Miquel Camiller, cognom que l’autor utilitza per fer un homenatge a Camillieri.

El protagonista viu al Barri de Gràcia de Barcelona amb la seva padrina Mallorquina de 108 anys totalment aviciada a la lectura de les novel·les negres que li porta el seu nét.

El professor-investigador també compta amb els serveis a mitja jornada de la Juli (alumna-becària-cuidadora de la padrina), una noia molt ben plantada que té la facilitat de canviar fàcilment de registre lingüístic: pot passar de l’argot juvenil al català correctíssim en un segon, i sense cap dificultat.

El Camil va pels carrers on transcorre l’obra recollint tota la informació que li permetrà resoldre el crim però també recull mostres del llenguatge parlat, donat que ha inventat una disciplina anomenada “entomofilologia”.

L’acció se situa a la Vila de Gràcia de Barcelona i entre Benassal (Alt Maestrat), l’Escola de Policia de Catalunya de Mollet, el Campus de la Vall d’Hebron, Nou Barris, Santa Coloma de Gramenet i el Parc de Sant Martí.

Un cas molt sinistre on hi caben els jocs de paraules, els canvis de registre, l’humor i les variants dialectals.

Un llibre per reivindicar la llengua i passar una estona divertida amb una literatura molt intel·ligent.

Si t’agrada el gènere negre, i a més a més, descobrir paraules noves, no pots deixar de llegir aquesta magnífica novel·la.

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.

Informació extreta de la Biblioteca Virtual.