giono

Aquests dies nefastos es publiquen llistes de novel·les on un virus o una epidèmia tenen protagonisme. N’he trobat a faltar una, però, que no em puc estar de recomanar. Le hussard sur le toit, de Jean Giono. A la Xarxa de Biblioteques la trobareu amb el títol El Húsar en el tejado.

És, segurament, la millor novel·la de Giono, conegut per la seva narració L’home que plantava arbres. Al llibre seguim les aventures d’Angelo Pardi, un jove coronel d’hússars de l’exèrcit italià i exilat a França per la seva ideologia liberal.  Som als voltants del 1830. Angelo arriba al poble de Manosque (on va néixer Giono) on ha de trobar-se amb un correligionari carbonari. Però al poble es desencadena una epidèmia de còlera que porta la mort a molts  vilatans. Amb els camins bloquejats per l’exèrcit, la mortal amenaça del contagi, i sospitós d’haver emmetzinat l’aigua del la vila, el protagonista troba un lloc on refugiar-se: les teulades de Manosque. Des d’aquest amagatall observa la recollida i crema dels cadàvers i, en contrast,  contempla la bellesa del paisatge provençal que envolta Manosque; fins i tot fa amistat amb un gat.

Una nit, tot movent-se per les teulades…

Haureu de llegir el llibre per saber què passa.

El 1995 s’en va fer una pel·lícula dirigida per Jean-Paul Rappeneau