Llibre-Defoe2-620x475

Avui un altre gran clàssic.  Daniel Defoe, l’universalment conegut autor de  Robinson Crusoe, Tom Jones,  Molly Flanders.      La seva novel·la El capità Carleton   ens narra el recorregut d’aquest suposat militar anglès en el decurs de la Guerra de Successió, en la qual lluita a favor de Carles d’Àustria i, de retruc, de Catalunya.  El mateix Defoe sembla ser que també va donar suport a la causa catalana, tot i que no queda demostrat del tot.

El llibre que us recomanem té dues parts ben marcades. Una descriu i documenta batalles, setges, tàctiques militars, fets de guerra… ; fins i tot ens dóna prou elements per a entendre perquè va caure Barcelona el 1714.  I l’altra és la descripció dels llocs que visita, de grat o per força, el capità Carleton. És força curiós llegir la seva visita a Montserrat, i als ermitans que vivien fora del monestir, a la muntanya.

Un llibre que demostra que Defoe, o coneixia Catalunya, el País Valencià, Madrid, etc. , o es va documentar extraordinàriament bé, tenint en compte que l’escrigué a inicis del segle XVIII.  La bona acollida de l’obra quan aparegué, es va potenciar en posteriors edicions, ja en el segle XIX, per l’afegit d’un pròleg de Sir Walter Scott, una altra patum de la novel·la anglesa.

Llegiu i gaudiu de les anades i vingudes del capità Carleton. No us en penedireu.