Divendres 28 de març a les 18.30 h. Aquest últim divendres del mes de març, tenim una nova sessió del club de lectura. Un club de lectura que coordina Toni Sala i on comentarem el llibre de l’autora nord-americana Marylinne Robinson, Gilead.
L’autora del llibre, Marylinne Robinson, és novel·lista i assagista nord-americana, guanyadora del Premi Pulitzer de Ficció i guardonada amb la Medalla Nacional d’Humanitats. A més, és doctora en Literatura anglesa per la Universitat de Washington, ha estat professora en diferents universitats, com la de Kent o Massachusetts, i també professora del Programa d’escriptura creativa de la Universitat d’Iowa. És coneguda també pel seu coneixement sobre el calvinisme, a més de les seves reflexions sobre el rol de la religió en les societats modernes, una qüestió que ha tingut un impacte important en tota la seva obra. Ella va ser criada com a presbiteriana, però més tard es va fer congrecionalista, i fins i tot, algunes vegades predica a l’Església Congregacional Unida de Crist a Iowa.
A més, és autora de novel·les de reconeixement internacional, com ara Housekeeping, Gilead, Home, Lila. També, és autora d’assajos Mother country: Britain, the Welfare State, and Nuclear Pollution, The Death of Adam: Essays on Modern Thought, Absence of Mind: The Dispelling of Inwardness from the Modern Myth of the Self i When I was a Child I Read Books. Així mateix, ha escrit de manera periòdica i regular per a publicacions com Harper’s, The Paris Review i The New York Times Book Review.
La seva trajectòria literària ha estat àmpliament reconeguda tant pel públic com per la crítica i l’any 2012 va rebre la Medalla Nacional d’Humanitats, atorgada pel presidents dels Estats Units per la seva “prosa delicada i intel·ligent”.
La novel·la que comentem aquest mes de març, Gilead, és una novel·la publicada l’any 2004, la qual va guanyar el Premi Pullitzer de ficció l’any 2005 i el National Book Critics Circle Award. És la segona novel·la de la seva autora. Es tracta d’una novel·la epistolar, on tota la narració és un document únic, continuat, encara que episòdic, escrit en diverses ocasions en una forma que combina un diari i una memòria. L’obra explica l’autobiografia de ficció de John Ames, un pastor congregacionalista blanc d’edat avançada que viu a la petita illa de Gilea, a Iowa, el qual sap que s’està morint d’una malaltia cardíaca. El protagonista ens explica que està escrivint aquesta carta sobre la seva vida per al seu fill de set anys, que creu que tindrà pocs records seus. Ames és el fill d’un predicador d’Iowa i nét d’un pastor evangèlic que, de jove, va anar a l’oest per lluitar per l’abolició de l’esclavitud. El reverend Ames explica una història sobre els vincles sagrats entre pares i fills, sempre sotmesos a conflictes inevitables. Ens parla de les desfetes de l’ànima a les seves victòries incertes, de l’exaltació de la carn o dels errors del cor als vertígens del misticisme, així com també, dedica un himne immens a la gràcia de viure, exigent com tota conquesta espiritual i emotiu com una pregària.