Setmana Santa
Sempre és bo saber què celebrem. Creients o no creients aquesta setmana tenim dos dies de festa, anomenada Setmana Santa. D’on ve aquest costum? Què se celebrava antigament? D’on ens ve marcada aquesta festa?
 

Del Dijous Sant al diumenge de Pasqua se celebren a Catalunya una sèrie de processons relacionades amb l’esperit de la festivitat, entre les quals podríem destacar com a força representatives actes com l’anomenada del Silenci a Badalona […]l’element distintiu de les quals són els manaies o armats.
Les caramelles
El Diumenge de Pasqua, i en alguns indrets també el dilluns, sortien les colles de caramelles, grups d’homes o xicots, que interpretaven cançons relatives a l’arribada de la primavera i a la resurrecció de Crist. Les caramelles havien tingut més un caràcter profà que no pas religiós, i el motiu principal de les seves cançons es referia a la bellesa de les dones comparada amb la de l’arribada de la vegetació i de les flors. Per aquesta raó, la seva composició era d’homes sols, els quals solien sortir cap al tard del Dissabte Sant o bé la matinada del diumenge.
[…]
El dilluns de Pasqua 
El primer que cal fer en llevar-se el dilluns de Pasqua és anar a buscar la mona a cal padrí o a ca la padrina. La mona és un pastís que els padrins (i també els avis) regalen als seus fillols. Avui se sol decorar amb plomes de colors, ous de sucre o xocolata, o bé figuretes de xocolata de l’últim esdeveniment esportiu o dels personatges més entranyables de la darrera pel·lícula o del programa de moda a la televisió. 

[Fragments extrets del llibre “La Festa a Catalunya: àlbum de cultura popular i tradicional“]