“Del Dijous Sant al diumenge de Pasqua se celebren a Catalunya una sèrie de processons relacionades amb l’esperit de la festivitat, entre les quals podríem destacar com a força representatives actes com l’anomenada del Silenci a Badalona […]l’element distintiu de les quals són els manaies o armats.
Les caramelles
El Diumenge de Pasqua, i en alguns indrets també el dilluns, sortien les colles de caramelles, grups d’homes o xicots, que interpretaven cançons relatives a l’arribada de la primavera i a la resurrecció de Crist. Les caramelles havien tingut més un caràcter profà que no pas religiós, i el motiu principal de les seves cançons es referia a la bellesa de les dones comparada amb la de l’arribada de la vegetació i de les flors. Per aquesta raó, la seva composició era d’homes sols, els quals solien sortir cap al tard del Dissabte Sant o bé la matinada del diumenge.
[…]
El dilluns de Pasqua
El primer que cal fer en llevar-se el dilluns de Pasqua és anar a buscar la mona a cal padrí o a ca la padrina. La mona és un pastís que els padrins (i també els avis) regalen als seus fillols. Avui se sol decorar amb plomes de colors, ous de sucre o xocolata, o bé figuretes de xocolata de l’últim esdeveniment esportiu o dels personatges més entranyables de la darrera pel·lícula o del programa de moda a la televisió.
Setmana Santa
Sempre és bo saber què celebrem. Creients o no creients aquesta setmana tenim dos dies de festa, anomenada Setmana Santa. D’on ve aquest costum? Què se celebrava antigament? D’on ens ve marcada aquesta festa?