El passat dia 8 de març es va celebrar el dia de la dona. Aquest dia serveix, entre d’altres coses, per posar de manifest el paper que la dona ha tingut i té al llarg de la vida.
Des de les biblioteques de Granollers i de Canovelles, han elaborat una guia de lectura sobre personatges literaris femenins del segle XX que recullen la complexitat i són testimoni de l’evolució del rol de la dona al llarg del segle passat.
A tots ens sonen noms com els d’Aloma de Mercè Rodoreda, Bridget Jones d’Helen Fielding, Joana E. De M.Antònia Oliver, Laia de Salvador Espriu, Estimada Marta de Miquel Martí i Pol… i tants d’altres que podem trobar en aquesta guia.
Un llibre molt interessant que recull “dones lectores” del segle passat és el llibre Las mujeres, que leen, son peligrosas, és un recull de dones a qui els apassionava llegir o de dones que van servir d’inspiració per a grans artistes com Van Gogh.
Especialment destacable també és aquest llibre Amb ulls de nena, que per fer un símil fàcil d’entendre és la “nostra” Anna Frank.
I si parlem de guerres, són moltes les que ens han deixat el testimoni de supervivència. Isabel Olesti, per exemple, amb aquest Nou dones i una guerra: les dones del 36 ens parla d’aquestes dones anònimes, que no van sortir mai a la llum, però sense les quals molts pobles, moltes escoles, moltes granges… en definitiva, moltes vides no haguessin pogut sobreviure en temps foscos.
Maria Mercè Roca també és un altre nom obligat en dies que es parla del paper de la dona. Té un gran número de llibres publicats, però avui us porto El món era fora ja que parla de l’educació sentimental de les dones catalanes durant el franquisme. El paper amb què s’havia educat a les dones en aquells temps, el paper passiu, d’estar submissa a l’home i als seus desitjos.
I si mirem més al present, trobarem noms tant coneguts com Pilar Rahola o Gemma Lienas, que també tenen títols publicats defensant el paper de la dona en el món actual.
Pel què fa al món àudiovisual, tenim pel·lícules tant bones com Solas (de la qual també tenim el llibre) o Trece rosas.
Per acabar un porto un altre tipus de dona a qui no hem d’oblidar mai. Reyes Monforte va escriure Un burka por amor la història d’una dona atrapada en un món on la dona no és més que un “objecte de valor que s’ha de guardar”.
Durant el mes de juliol, a la biblioteca tindrem una exposició de la M.Aurèlia Campmany, dona, escriptora i ciutadana, que vol recordar el paper que va tenir en múltiples camps com ara la defensa de la dona, escriptora, persona compromesa en l’àmbit polític, cultural i social.