El amante japonés, Publicada al 2015, només un any després de El juego de Ripper, presenta alguna similitud amb la seva anterior novel·la: Sant Francisco com a marc en el qual transcorre la història, on a més també tracta la relació entre joves i ancians.
La novel·la té lloc en dues línies temporals. Sant Francisco (Berkeley), any 2010. Irina Bazili, una atractiva jove de vint-i-tres anys, comença a treballar en una luxosa residència d’ancians anomenada “Lark House”. Alma Velasco, una anciana adinerada que viu a la residència, la contracta com a secretària personal perquè li ajudi a posar en ordre les seves coses. Seth, el nét d’aquesta, es queda captivat per l’Irina, i per poder estar més temps amb ella, decideix escriure una espècie de memòries de l’àvia, Alma.
Mentre Irina i Seth revisen els papers d’Alma intentant recaptar informació per al llibre, descobreixen unes misterioses cartes, cartes d’amor. D’un amant?
Les cartes li han estat enviades al llarg dels anys per Ichimei, un home de procedència japonesa al que Alma va conèixer durant la seva infància, doncs era un dels fills del jardiner de la mansió dels seus oncles a Sant Francisco. Al 1939, de nena, Alma va ser enviada allà pels seus pares jueus, fugint de Polònia durant la Segona Guerra Mundial per por dels nazis.
El amante japonés és, bàsicament, una història d’amor que perdura al llarg dels temps, les separacions i les dificultats. Sense ser embafadora, inclou molts aspectes col·laterals que faran les delícies de gairebé qualsevol lector.
Ofereix dues visions de l’amor en dues èpoques diferents, així com dues versions del mateix: l’americana viscuda entre Irina i Seth, i la d’Alma i Ichimei.
Alma, al seu torn, també viu dos vessants de l’amor: una més passional amb Ichimei i una altra més íntima, que va mantenir amb el seu marit homosexual amb el qual va tenir un fill, el Seth, basada en el respecte mutu i la confiança.
En general, aquesta novel·la reflexiona sobre el desarrelament, i descriu l’angoixa de qui ha de deixar-ho tot i començar de zero per culpa d’una societat americana intolerant amb la població japonesa immigrada, que es va veure obligada a viure a camps d’internament, amb problemes econòmics i les circumstàncies històriques del moment.
Quant a l’estil, les trames que dibuixa Allende aconsegueixen atrapar al lector. La història està narrada per un narrador omniscient i tot i que és una novel·la lineal quant al present, fa salts continus al passat per explicar-nos la història d’Alma Velasco, Ichimei i Irina.
Isabel Allende ens torna a conquistar amb una prosa que destil·la frescor en crear una bonica història, on els personatges venen descrits amb tendresa i fent de El amante japonés una novel·la captivadora.
Allende, Isabel. El amante japonés. Barcelona: Plaza & Janés, 2015 (veure’n disponibilitat en paper i en ebook)
Recomanació feta per Cova Minondo de la biblioteca de Gavà