No és habitual recomanar la lectura d’una obra religiosa/filosòfica del S.XIII als infants d’avui en dia. Però aprofitant que el 2016 és l’Any Llull, creiem que val molt la pena recomanar la lectura compartida d’aquesta obra adaptada per l’Ignasi Moreta, il·lustrada per Àfrica Fanlo i editada per Petit Fragmenta.
La història del Llibre del gentil i dels tres savis ens parla d’un gentil (un home savi i ateu) que es pregunta sobre el sentit de la seva existència. Mentre pensa sobre això es troba amb tres savis: un jueu, un cristià i un musulmà. Cada savi li exposa la seva visió de Déu i de la vida i deixa que el gentil esculli lliurement la seva opció. Una opció que el conte deixa a l’aire i que no descobrirem.
L’adaptació del text escrit per Ramon Llull és perfectament accessible per a nois i noies de 7-10 anys i permet explicar l’existència de tres grans religions al món, però sobretot la importància de conèixer i respectar-les per evitar enfrontaments i guerres, s’hi vulgui creure o no. Els savis de les tres religions es diuen entre ells:
“Ens hauríem d’estimar i ajudar els uns als altres, i entre nosaltres no hi hauria d’haver cap diferència ni contrarietat de fe ni de costums.”
Ramon Llull ens parla d’uns valors que haurien de ser vigents tant al segle XIII com al segle XXI.
Llull, Ramon. Llibres del gentil i dels tres savis. Barcelona : Fragmenta, 2016 (veure’n disponibilitat al catàleg).