En Sam, és un dramaturg grec exiliat que té un projecte començat però que per problemes de salut no es veu en cor d’acabar: representar la tragèdia d’Antígona de Jean Anouilh en un escenari de guerra oberta, a Beirut el 1982. Per tal de tirar el projecte endavant demana l’ajuda d’un amic seu, en Georges, un activista de carrer amb ferms ideals. La idea de Sam es que els actors han de ser xiïtes, palestins, cristians, drusos, maronites, totes les ètnies i religions arrossegades pel conflicte.
Georges, el jove militant ple d’ideals es veurà de cop immers en la complexitat del projecte i de la situació que es viu a Beirut, on malgrat la predisposició dels protagonistes , topa amb la crua realitat de la guerra.

Aquesta novel·la pertany al grup de novel·les que sacsegen les emocions del lector. Davant la lectura d’uns esdeveniments, actuem com a espectadors d’una situació, però els fets no ens deixen indiferents i se’ns mostra la guerra amb tota la seva cruesa, som espectadors d’un escenari, a l’altra banda del qual hi ha els botxins i les víctimes. La novel·la està plena de simbolismes: la distància entre la pau i la guerra, entre actors i espectadors, entre l’odi i l’amor. En el teatre una quarta paret invisible aïlla els actors del pati de butaques però en la vida real traspassar-la té un preu.

Sorj Chalandon és novel·lista i periodista, va treballar al diari Libération i actualment a Le Canard Enchâiné. Com a corresponsal de guerra, ha estat als conflictes d’Irlanda del Nord, el Líban, l’Irac i l’Afganistan entre d’altres. Ha publicat les novel·les “Mon traître”(2008) i Retorn a Killybergs (2011). Amb aquesta novel·la va guanyar el Premi Gouncourt 2013.

Chalandon, Sorj. La quarta paret. Barcelona : Edicions de 1984, 2015 (consulta’n la disponibilitat en català, castellà i francès)

Recomanació feta per la Biblioteca Central d’Igualada i publicada a la Biblioteca Virtual.