En Joël Dicker ja ens va enganxar a tots amb la seva novel·la La veritat sobre el cas Harry Quebert i aquest cop ho torna a fer amb El llibre dels Baltimore.

Des de la pàgina 1 del llibre, sabem que el protagonista de la història està marcat pel “Drama” i no serà fins al final del llibre que descobrirem quin és aquest Drama que ha marcat el destí del protagonista. Aquesta curiositat per descobrir de quin drama ens estan parlant, serà el que ens farà enganxar al llibre.

Els Goldman són una família amb dues branques, la que viu a Baltimore (els Goldman de Baltimore) i els que viuen a Montclair (Els Goldman de Montclair). Les dues famílies han tingut vides diferents tant a nivell econòmic, com de reconeixement social malgrat que sempre s’han estimat i respectat molt l’una a l’altra.

La història és el relat personal d’en Marcus, un dels tres néts de l’avi Goldman que li ha “tocat” viure a la banda pobra (econòmicament parlant) de la família Goldman. I la veritat és que en Marcus necessita tot un llibre sencer per veure que, lluny del què es pensa ell, els afortunats de la novel·la no són els rics de la família. I és que la riquesa no es defineix pel compte corrent, sinó per la bondat de les persones.

Sigui com sigui, Dicker aconsegueix un relat ben teixit entre les dues famílies i utilitza els salts temporals per anar explicant els aspectes que defineixen la personalitat de cada un dels membres de la família Goldman.

[Primeres pàgines]

Dicker, Joël. El llibre dels Baltimore. Barcelona: La campana, 2016 [veure’n la disponibilitat en català, castellà, francès i ebook]