Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2017, Fent i desfent aprèn l’aprenent: oficis d’abans al Maresme, amb l’objectiu de recordar i deixar constància a les futures generacions de quins eren els oficis antics a la comarca i en què consistien. La guia estarà disponible a partir del 21d’abril a les biblioteques municipals de la comarca, i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.

La manera de treballar de les persones ha canviat molt en els darrers cent anys, i molts oficis ancestrals han desaparegut. És el cas dels mestres d’aixa, palers o nansers, molt vinculats al món marítim. Altres professions han estat engolides per la industrialització i modernització dels treballs, com és el cas de les bugaderes d’Argentona, els calciners de Montgat o els artesans de vidre de Mataró. Alguns oficis han sobreviscut tot i el pas del temps com ara els cistellers o terrissaires, tot i que actualment a aquests se’ls designa amb el nom d’artesania. En algunes poblacions aquestes feines han arribat a ser un puntal per a l’economia, com el cas de les puntaires d’Arenys de Munt, els telers de Tiana o els estampadors de Premià de Mar, aquests darrers amb reconeixement internacional.

La guia s’edita i es distribueix gratuïtament pels voltants de Sant Jordi, en format paper a les biblioteques municipals de la comarca del Maresme, i en versió digital, accessible des de Google Play i Apple Store, amb els noms de BibliosMaresme (per a tauletes tàctils) i BiblioMaresme (per a telèfons mòbils).

Les guies compten amb un codi QR que enllaça amb uns vídeos amb entrevistes amb alguns dels professionals o familiars que expliquen com era l’ofici. També conté imatges d’arxiu i gravacions inèdites que acosten a un passat no tan llunyà i deixen testimoni abans que el temps s’ho emporti.

Amb l’edició d’aquestes publicacions anuals, les Biblioteques del Maresme realitzen una important tasca de col·laboració, així com de difusió de la col·lecció local dels municipis, tractant temes diversos: cuina, història, indústria, folklore, literatura, entre d’altres, a més d’acostar al públic aspectes curiosos i interessants de la nostra història.

 

Notícia publicada a la Biblioteca Virtual