Una de les grans activistes feministes de les nostres xarxes socials, l’escriptora i traductora Bel Olid, ha escrit aquest lúcid i intens assaig feminista de 125 pàgines, on reflexiona sobre la desigualtat de gènere, especialment en aquelles actituds i situacions discriminatòries envers les dones, que culturalment estan tan integrades que no detectem tan fàcilment.
“No només ens maltracten quan ens peguen”, diu l’autora, i capítol rere capítol va desgranant tota una sèrie de realitats que ens ho confirmen.
Olid respon a afirmacions com “no tots els homes son iguals”, responent amb un “només faltaria!” o “jo no m’he sentit mai discriminada com a dona”, que segons ella “revela exactament com d’efectiu és l’alliçonament”, de manera que s’arriba a naturalitzar tant l’opressió que no es viu com a negativa.
Analitza el paper dels homes en la lluita feminista (“fins que els homes no vegin clar fins a quin punt els privilegia el sistema no podran ser veritables companys de lluita”). Denuncia la sensació d’estafa total que senten les dones de la seva generació i, entre moltes altres qüestions, expressa la necessitat de desfer-se de la tirania de la simpatia –qualitat exigida especialment a les dones i que sovint en realitat és submissió–.
L’autora condemna frases com “darrere de tot gran home hi ha una dona”, que no és per ella sinó un insult si no ha de servir per canviar la situació. Analitza l’amor romàntic, que genera expectatives poc realistes i frustració, i denuncia la sobrerepresentació dels homes en la societat, la realitat dura de la criança, l’heterosexualitat obligatòria…
Un llibre rebel i clar que obrirà els ulls a molts lectors i lectores sobre la discriminació que pateix encara avui el 51% de la població.
Informació extreta de la Biblioteca Virtual