Michael Ende és un escriptor alemany que ha viscut sempre envoltat d’art (tant per part de pare com per part de mare), i això sempre ha estat present al llarg de la seva vida i les seves obres. La creativitat, forma part de la seva manera de ser, i segurament va ser per això que de seguida va començar a escriure obres importants dins del món de la literatura infantil i juvenil. Estem parlant d’obres com En Jim Botó, Momo, La història interminable… i una llarga llista d’altres títols que potser no coneixem tant però que són igualment molt recomanables: L’endrapasomnis, El secret de la Lena… o La sopera i el Cullerot.
El llibre que us presentem avui, és un llibre que parla de dos regnes que sempre han viscut d’esquena l’un de l’altre, tot i que només els separava una muntanya. El Rei de la Dreta i el Rei de l’Esquerra no eren ni amics ni enemics, senzillament s’ignoraven. Fins que va aparèixer la fada malvada i els va regalar una sopera i un cullerot màgics. Però eren màgics si estaven junts, no pas si estaven separats (com és el cas). I aquí comença el conflicte! Un conflicte que anirà creixent de to fins arribar a la guerra i a la destrucció total. Sort que aquesta és un d’aquells contes amb lliçó i el final, és un final feliç.
La sopera i el cullerot forma part de la col·lecció El Micalet Galàctic, sèrie blanca. Ideal per a nois i noies de 7 a 10 anys. Un llibre divertit, de fàcil lectura i que ens permet obrir el debat sobre les disputes que comencen del no res i acaben sent massa grosses, que ens permet parlar de la diplomàcia, d’altres maneres d’enfrontar els problemes i que dóna sentit a aquella frase que va dir Gandhi: “Ull per ull i el món es quedarà cec!”.
Sempre, sempre hi ha altres maneres de resoldre els conflictes i la imaginació és l’arma més poderosa que té la humanitat: utilitzem-la!
Ende, Michael. La sopera i el cullerot. Alzira: Bromera, 2006 (consulta’n la disponibilitat al catàleg).
Recomanació feta per Marta Quer