Com hem fet amb altres llibres del Book Club, quan el nombre de pàgines no és petit, ho repartim en dues sessions.  Dijous 25, a les 7 del vespre,  i encara via pantalles, serà la segona d’aquest curiós “The Catalans”, de Patrick O’Brian.

O’Brian va publicar ‘The catalans’ el 1954,  situant la novel·la en un poble imaginari de la Catalunya Nord. Imaginari, però reconeixible en altres de reals. En el retrat d’aquest poble vinícola s’hi poden reconèixer les opinions i impressions que l’autor va treure de la seva residència al país nord-català, de llarga durada. Hi dóna una imatge dels catalans, que potser és tòpica, vista per un escriptor anglosaxó: passions ocultes, enveges, caràcters forts i atàvics…, i que de vegades l’acosta a les “espagnolades” dels autors francesos del dinou. De tota manera, es tracta d’un tòpic, més salvatge, diametralment oposat als tòpics amb què s’ha relacionat habitualment, sobretot, als catalans del sud del Pirineu. Aquí de “seny”, no n’hi ha gaire, diríem que per sort. I només per això ja és un llibre refrescant i sorprenent.