La recomanació per aquest estiu és un llibre juvenil, però que en realitat és apte també per adults. Es tracta de L’illa de Bowen, de Cèsar Mallorquí, amb el qual va guanyar la XXena edició del Premi EDEBÉ i també el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil de les Lletres Espanyoles 2013.

Mallorquí és un dels escriptors més reconeguts de la literatura infantil i juvenil a nivell estatal. Ha estat influït per autors com Borges, Alfred Bester, Clifford Simak o Ray Bradbury. Ha guanyat nombrosos premis i compta amb més de 30 títols. D’entre els més coneguts destaquen L’última feina del senyor Luna o Les Llàgrimes de Shiva.

L’illa de Bowen és una carta d’amor a la novel·la d’aventures clàssica. Llegint-lo pots descobrir entre línies a Jules Verne, George Wells, Arthur Conan Doyle o Stevenson. De fet, aquesta era la intenció de l’autor: recordar les seves pròpies lectures que, de petit, van fer volar la seva imaginació.

Un viatge perillós a un lloc inhòspit, la llegenda medieval d’un sant que veié coses que no pogué comprendre,  còdexs antics, criptes misterioses, ruïnes mil·lenàries, aventurers disposats a jugar-se la pell en una carrera contrarellotge… l’essència del gènere.

Un llibre “juvenil” a l’estil de Viatge al Centre de la Terra: sense edat, excepte la necessària per seguir l’argument de poc més de 500 pàgines.

La sinopsis:

1920. Tot va començar amb l’assassinat del mariner anglès Jeremiah Perkins a Havoysund, un petit port noruec situat a l’Àrtic, i amb el misteriós paquet que, abans de morir, en Perkins va enviar a Lady Elisabeth Faraday. O potser la història comencés abans, quan es van descobrir unes estranyes relíquies a l’interior d’una antiquíssima cripta medieval, ja que va ser precisament una d’aquelles relíquies impossibles la causa que el malhumorat professor Ulises Zarco, director de la societat geogràfica SIGMA, s’embarqués en una aventura inimaginable a bord del Saint-Michel.

Tant en Zarco com el seu ajudant, Adrián Cairo, han recorregut el món enfrontant-se a tota mena de perills, igual que el capità Verne i la seva tripulació, o el jove fotògraf Samuel Durango, i fins i tot les dues dames angleses que els han demanat ajuda; però cap d’ells estava preparat per enfrontar-se al temible misteri que envolta l’illa de Bowen, més enllà del Cercle Polar Àrtic. Perquè, com deia Sherlock Holmes: «Quan s’ha eliminat l’impossible, el que queda, per improbable que sembli, deu ser la veritat».

El podeu trobar a la biblioteca a la sala juvenil i d’adults. No us el perdeu!