Dijous 24 d’octubre a les 19 h. Aquest dijous tenim una nova trobada del club de lectura en llengua anglesa, que coordina la Laura Patricio. Aquesta vegada comentarem el llibre d’Abdulrazak Gurnah, Gravel heart.

L’autor, Abdulrazak Gurnah és un novel·lista tanzà que escriu en llengua anglesa. Des de fa molt temps és resident al Regne Unit. Va rebre el Premi Nobel de Literatura l’any 2021 “pel compromís i l’explicació compassiva dels efectes del colonialisme i el destí dels refugiats en la intersecció entre cultures i continents”. Val a dir que les seves novel·les més conegudes són: Paradís i A la vora del mar.

Avui parlarem de Gravel heart, una història d’exili, migració i alhora traïció, que va ser preseleccionada pel Premi Booker. El protagonista, en Salim sempre ha sabut que el seu pare no el volia. Ell és un infant estudiós i somiador perseguit pels terrors nocturns. Són els anys setanta i Zanzíbar està canviant: arriben els turistes, les sorres blanques de l’illa enfosqueixen el record del conflicte recent: l’anhelada independència del colonialisme britànic seguida d’una revolució sagnant. El seu pare marxa i la mare no li explica el canvi. El seu oncle Amir li ofereix la possiblitat de viatjar a Londres. Salim, ja adolescent viatja a la gran ciutat per estudiar a la universitat. Però no està preparat pel fred mordaç ni tampoc per les multituds bullents d’aquesta ciutat hostil. Ha de lluitar per trobar un punt de suport i comprendre la foscor al cors de la seva família, ha d’enfrontar-se a veritats devastadores sobre els més propers, sobre l’amor, el sexe i el poder.