Dijous 27 de febrer a les 19 h. Aquest dijous de final de mes, comptem amb una nova trobada del club de lectura en anglès conduït per Laura Patricio, on comentarem el llibre de Kathrine Kressemann: Address unknown.

La seva autora, Kathrine KressemannTaylor, d’origen alemany, va estudiar Filosofia i Lletres i Periodisme. Després de comprovar l’actitud antisemita de gran part dels seus amics alemanys va decidir escriure Adreça desconeguda. Quan el vostre marit Elliott Taylor i el seu editor van acabar de llegir el manuscrit, tots dos van opinar que la «història era massa forta per haver estat escrita per una dona» i, de comú acord, van substituir el nom d’ella- Katherine-per reemplaçar-lo per la seva cognom, Kressmann, que podia passar per nom masculí. L’èxit mundial d’aquesta novel · la epistolar publicada el 1938 li va permetre dedicar-se a l’escriptura durant la resta de la seva vida i convertir-se en la primera professora de la Universitat de Gettysburg (Pennsilvània) abans de retirar-se a Itàlia.

El llibre va veure la llum per primera vegada l’any 1938, i poc temps després va ser considerada com una obra mestra. Visionària, incisiva, i val a dir, de desenllaç imprevisible, aquest llibre va ser tot un esdeveniment literari, alhora que un senyal d’alarma estremidor contra el nazisme.

Martin Shulse decideix tornar a Alemanya des de Califòrnia i deixa enrere el seu amic i soci Max Eisenstein, un jueu nord-americà. La seva relació però, no queda oblidada. Els dos s’escriuen cartes plenes d’enyorança a banda de parlar del negoci que tenen en comú, una galeria d’art. A Alemanya la situació no és fàcil, però l’ascens d’un nom, el d’Adolf Hitler, promet canvis, incerts de moment, però segur que hi haurà canvis. En Martin transmet aquests dubtes al seu amic, però aviat les seves cartes prenen un to molt diferent de les inicials. Sembla que en Martin ha abraçat el nazisme i no vol saber res del seu amic jueu. En Max no s’ho pot creure, com pot ser que el seu amic, el seu germà, renegui així d’ell? La correspondència serà cada cop més escassa i més horrible. Amb Hitler al poder, efectivament, Alemanya va  canviar. Aquests dos amics ho van patir molt.