Divendres 28 de febrer a les 18.30 h. Aquest darrer divendres del mes de febrer, tenim una nova sessió del club de lectura conduït per Toni Sala, on parlarem del llibre de l’alemany W. G. Sebald, Austerlitz.
L’autor del llibre és G. W. Sebald, un autor alemany i també teòric de la literatura, el qual va viure els últims temps del nazisme. L’obra literària de Sebald va començar a produir-se a partir de finals dels anys 80 del segle XX. Molts dels seus textos es caracteritzen per un to melancòlic. En ells, és molt important la pregunta sobre el significat i la funció del record i la memòria. L’autor es dedica a les persones traumatitzades: emigrats que, com el narrador anàleg a Sebald, abandonen la seva pàtria i intenten trobar altre cop el seu camí a l’estranger. La problemàtica de la relació alemanojueva té un pes especial per a Sebald. Ja de jovenet es va indignar sobre el silenci de la generació anterior a la seva sobre els esdeveniments de la guerra i l’Holocaust. Més tard, també va dirigir la seva crítica cap al silenci amb què la literatura i la societat havien tractat la destrucció de les ciutats alemanyes per part dels bombardejos aliats.
El llibre ens explica la història d’un home sense passat, sense pàtria ni idioma, que se sent un intrús a tot arreu.
La novel·la comença en l’estació d’Anvers, on el narrador es troba per primera vegada amb el protagonista de l’obra, i és ací on comença a forjar-se la relació entre tots dos, unes vegades més íntima i d’altres més distant. Mitjançant aquestes trobades casuals o acordades entre el narrador i el protagonista, Jacques Austerlitz, es va revelant a poc a poc la història del viatger solitari.
Austerlitz és un nen jueu refugiat en la dècada de 1940, va arribar a Gal·les, on es va criar a casa d’un predicador i la seva dona, persones grans i tristes. Després de créixer llargs anys en un ambient solitari, coneix el seu veritable origen, la qual cosa el fa sentir com un estrany.