Girbal Jaume,  Eduard.  La tragèdia de cal Pere Llarg.
 Barcelona: Edicions de 1984, 2006
Un autor oblidat massa temps, i una novel·la desconeguda per a la massa del públic lector. 
Si goseu obrir-la i entrar-hi, transitareu per la vida d’una família de pagès cent anys enrera. Els coneixereu els sentiments i els treballs que els movien, les seves alegries i les seves ingenuïtats; però també els drames que els afectaven, i els odis i les rancúnies d’una vida que avui ens semblaria solitària, de ciutat com som. 
I no tingueu por del llenguatge literari de n’Eduard Girbal. No és pas un llibre feixuc de llegir. Contràriament, l’autor ens sorprèn i la lectura llisca àgil i fresca, tot i que l’expressió dels protagonistes és ben diferent de la d’aquest 21è segle on vivim. La riquesa del llenguatge, si en sou mínimament sensibles, us captivarà. 
Per acabar de fer-vos l’article, cito de la contracoberta: “ [Girbal] Admirat per Josep Pla com a mestre de la prosa…”. “La visió del món de la pagesia, […], és tan dura com divertida.” 
Gaudiu-la, doncs. 
I si voleu llegir-ne més informació, podeu consultar la pàgina de la Viquipèdia sobre l’autor o bé llegir la crítica que se’n fa en aquest bloc.